Hogescholen gaan samen voor betere schuldhulpverlening

maandag 15 oktober 2018

Bijna 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft te maken met schulden en dat aantal groeit. Ondersteuning bij schulden is dus hard nodig. Schuldhulpverlening is een ingewikkeld vakgebied dat veel specifieke kennis en kunde vereist. Om schuldhulpverleners de kans te bieden zich verder te ontwikkelen slaan drie hogescholen de handen ineen voor een eenjarige beroepsopleiding Schuldhulpverlening op masterniveau.

Behoefte aan verdieping

Veel schuldhulpverleners hebben behoefte aan meer verdieping in hun vak. Om zichzelf als schuldhulpverlener te kunnen verbeteren, om collega’s te kunnen inspireren en een bijdrage te kunnen leveren aan de professionalisering van het vakgebied. Met deze opleiding op masterniveau krijgen schuldhulpverleners de handvatten om door te groeien als expert, en om meer professioneel leiderschap te tonen binnen hun organisatie.

Inhoud van de opleiding

In deze opleiding komen alle belangrijke componenten binnen het werkveld aan de orde. Denk daarbij aan sociale psychologie en hersenwetenschappen, kennis van wet- en regelgeving, de samenhang tussen schulden en andere problemen en evidence based werken. Dit eenjarige traject op masterniveau leidt schuldhulpverleners op tot expert schuldhulpverlening. Professioneel leiderschap staat centraal in deze opleiding. De opleiding bestaat uit 30 ECTS en kan naast het werk gevolgd worden.

Unieke samenwerking tussen hogescholen

De beroepsopleiding wordt ontwikkeld door een consortium van drie hogescholen: de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool en hogeschool Saxion. Daarnaast werkt het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht mee aan deze opleiding. Dat betekent dat de meest toonaangevende instituten op dit gebied samen gaan werken om de schuldhulpverlening verder te verbeteren. Een dergelijke samenwerking tussen hogescholen met hun lectoraten is uniek in Nederland.

Testgroep

In het voorjaar van 2019 wil het consortium van hogescholen starten met een testgroep. De testgroep bestaat uit 15 deelnemers met minimaal twee jaar werkervaring. 

Financiering

De opleiding is ontwikkeld op verzoek van het programma Schouders Eronder. Schouders Eronder is een landelijk programma, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Schouders Eronder is een landelijk programma, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Schouders Eronder is een samenwerkingsverband tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG. Het programma is bedoeld om de schuldhulpverlening in Nederland verder te professionaliseren. Schouders Eronder wil onder meer kennis en vakmanschap verbeteren van iedereen die een rol heeft in het signaleren, voorkomen en oplossen van schulden. Binnen enkele jaren moet iedereen binnen de schuldhulpverlening kunnen werken met de beste methoden. Zodat er zoveel mogelijk mensen met schulden zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.

 

Vlnr: Rianne van de Weijden (HvA), Willemijn van de Stadt (Saxion), Lennert den Breems (HvA), Radboud Dam (HvA), Liesbeth Verkuyl (HvA), Jorien van der Laan (HvA), Louis Polstra (Hanzehogeschool), Susanne de Zwart (Schouders Eronder), Christophe Geuskens (Schouders Eronder), Ria Jaspers (Saxion), Tamara Madern (HU), Ildi van Boetzelaer-Gulyas (Hanzehogeschool).