Kijk op onderzoek: januari 2019

maandag 18 februari 2019

Elke maand verschijnen er diverse rapporten en onderzoeken over armoede en schulden. Tamara Madern geeft een overzicht van de meest relevante rapporten.

door Tamara Madern

Dit is mijn laatste maandoverzicht. Begin maart gaat Kennisbundel.nl live en vanaf dat moment proberen we zo snel mogelijk nieuwe onderzoeken in de Kennisbundel te plaatsen, met aan goede samenvatting. Maar voor nu moeten jullie het nog even doen met deze korte beschrijvingen. Er zijn twee onderzoeken die ik er deze maand uit wil lichten.

Lezen ≠ begrijpen

Het onderzoeksproject lezen ≠ begrijpen is afgerond. Afgelopen maand werd het onderzoeksrapport gepresenteerd. Het project was een samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen, Kredietbank Nederland, Syncasso en de stichting Lezen en Schrijven. In het eindrapport worden de eerder verschenen deelprojecten beschreven. Alleen de uitkomsten van deelproject 3 zijn nieuw. Bij dit onderdeel werden verschillende interventies getest met als doel laaggeletterden beter te ondersteunen en eerder te signaleren. In totaal waren er drie pilots. Vooral pilot 2 is de moeite waard om te bestuderen. In deze pilot hebben medewerkers van de Kredietbank Nederland een vragenlijst gebruikt die gericht was op het signaleren van laaggeletterdheid. De eerste uitkomsten zijn positief. Helaas was het een relatief kleine pilot en kunnen er geen harde uitspraken worden gedaan.

Lees meer

Lezen ≠ begrijpen

Staatssecretaris Van Ark neemt rapport laaggeletterdheid en schulden in ontvangst

Geld en schuld

De titel van dit rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) doet vermoeden dat dit rapport een must read is voor schuldhulpverlening. Het gaat echter niet om problematische schulden van burgers, maar om banken. De ondertitel is dan ook ‘de publieke rol van banken’. Toch is dit rapport, of in elk geval de samenvatting wel de moeite waard om te lezen. Het geeft een beeld van ons monetaire stelsel en neemt ons mee terug in de geschiedenis. De meeste aandacht is er echter voor ons stelsel nu. De WRR constateer dat er twee kernproblemen zijn: de grote omvang van private schulden en de onbalans tussen publieke en private belangen. En daarmee gaat dit toch ook weer een beetje over de schulden bij burgers. Geen must read, maar wel interessant als je een uurtje over hebt.

Lees meer

Geld en schuld: de publieke rol van banken

En verder….

Het Nibud bracht het Nibud Kinderonderzoek uit. Dit onderzoek is gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen kregen in 2018 minder vaak zakgeld dan in 2013. Positief is dat 95 procent van de ouders met hun kinderen over geld praat.

Aegon deed onderzoek naar financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders . Het persbericht kopt ‘Jongeren hebben steeds meer geldregelhekel’. Wie net als ik dacht wat leuk twee kinderonderzoeken in januari komt bedrogen uit. Aegon heeft het over de groep 25 tot en met 34 jarigen. Het is een monitor en laat zien hoe het verloop over de afgelopen jaren is.