Kijk op onderzoek: november 2018

dinsdag 11 december 2018

Elke maand verschijnen er diverse rapporten en onderzoeken over armoede en schulden. Tamara Madern geeft een overzicht van de meest relevante rapporten.

door Tamara Madern

Veel leeswerk afgelopen maand, er zijn meer dan 15 verschillende stukken uitgekomen in november. Dit is voornamelijk de ‘schuld’ van het Armoede Participatie van de Hogeschool van Amsterdam, zij schreven 10 rapporten en maakten 5 infographics over schulden bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Effectieve aanpak van schulden bij mensen met een LVB

De afgelopen paar jaar is er steeds meer aandacht gekomen voor doelgroepen. Het lectoraat Armoede Participatie heeft afgelopen twee jaar een project gehad waarbij ze hebben onderzocht op welke wijze mensen met een LVB en schulden beter ondersteund kunnen worden. Dit heeft geresulteerd in 5 handreikingen, 5 achtergrondrapportages en 5 infographics. 15 stukken dus, maar wees gerust ze zijn geschreven voor een verschillende uitvoerders, u hoeft ze dus niet allemaal te lezen.

Lees meer

15 stukken over een effectieve aanpak van schulden bij mensen met een LVB

Implementing evidence-based practice in social work: a shared responsibility

Op 9 november promoveerde Renske van der Zwet. In haar proefschrift “Implementing evidence-based practice in social work: a shared responsibility” concludeert van der Zwet dat de implementatie van evidence-based practice in het sociaal werk kan verbeteren. Er is echter nog veel verbetering mogelijk. Het proefschrift is in het Engels, maar uiteraard is er een ook Nederlandse samenvatting (pagina 155).  

Lees meer

Proefschrift Implementing evidence-based practice in social work: a shared responsibility

En verder….

Het Nibud bracht een rapport uit over lenen. De focus lag op de keuzes die consumenten maken en hoe zij daar beter in ondersteund kunnen worden. Naast het rapport is er een factsheet beschikbaar.

Wijzer in Geldzaken bracht, in het kader van de pensioendriedaagse gehouden op 6, 7 en 8 november, de pensioenmonitor 2018 uit.