Schouders eronder

Er gaat veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan nog beter. Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG bundelen hun krachten om met het landelijke professionaliseringsprogramma ‘Schouders eronder’ de schuldhulp kennisrijker, professioneler en vernieuwend te maken. Binnen enkele jaren moet iedereen binnen de schuldhulpverlening kunnen werken met de beste methoden. Zodat er zoveel mogelijk mensen met schulden zo goed mogelijk geholpen worden.

Bijna een op de vijf huishoudens in Nederland heeft te maken met schulden en dat aantal is groeiende. De vraag om de juiste hulp is dus hard nodig. Hulp om schulden te voorkomen en hulp om schulden op te lossen. Hierbij ligt er een belangrijke taak voor alle gemeenten in Nederland. Binnen een paar jaar moet iedereen, van vrijwilliger tot professional, kunnen werken met de beste en meest effectieve methoden.

Het landelijke professionaliseringsprogramma ‘Schouders eronder’ helpt hierbij door in te zetten op innovatie en onderzoek, kennis en expertise en door in te zetten op scholing. Wat houden deze pijlers in en wat zijn de plannen voor 2017/2018 precies? En waarom is deze professionaliseringsimpuls eigenlijk nodig? Dat staat in deze samenvatting van het businessplan.