Tools

Op deze pagina vind je een overzicht van tools die het programma Schouders Eronder de afgelopen tijd heeft laten ontwikkelen. Hou deze pagina in de gaten, want er volgt nog meer!

Filmpjes

Speciaal voor schuldhulpverleners hebben we een aantal filmpjes gemaakt waarin een expert kort iets uitlegt over interessante onderwerpen. Advocaat Don Ceder neemt ons mee in een aantal juridische onderwerpen, Judith van Geffen van bureau WSNP legt uit waar je op moet letten bij een WSNP zitting en wat het verschil is tussen WSNP bewind en beschermingsbewind. Brenda Jacobs, Rémi Langenberg en Jolanda Hemmes-Blumers vertellen je wat je als schuldhulpverlener kunt verwachten van de Belastingdienst, het CAK en het CJIB. Je kunt de filmpjes ook rechtstreeks op ons YouTube kanaalbekijken.

Bekijk de filmpjes

Routekaart voor Schuldhulpverleners Belastingdienst

Schouders Eronder heeft samen met de Belastingdienst een routekaart gemaakt. Op de routekaart vind je de mogelijkheden die je als schuldhulpverleners hebt om de belastingdienst te benaderen. Alles handig bij elkaar! 

Belastingdienst infographic

Download de Infographic (versie aug 2018) (pdf, 455 kB)

Toolkit: gespreksvoering voor laaggeletterdheid binnen schuldhulpverlening

De Toolkit Gespreksvoering Laaggeletterden is een handig middel om het gesprek met een laaggeletterde aan te gaan. In de toolkit vind je beknopte informatie over laaggeletterdheid. En hoe jij erachter kan komen of je cliënt moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of bijvoorbeeld werken met een computer. De toolkit bestaat uit sets van kaarten waarmee je bijvoorbeeld het budgetplan uitlegt. Op de achterkant van de kaart leg je de afspraken vast. Daarnaast is zijn er kaarten waarmee je met behulp van plaatjes het proces van schuldhulpverlening uitlegt. Overigens ook heel handig als je klant niet laaggeletterd is!

De Toolkit Gespreksvoering Laaggeletterden wordt getest vanaf januari 2019 tot en met de zomer 2019. In september 2019 zal de toolkit voor iedereen beschikbaar zijn. Wil je op te hoogte gehouden worden? Laat dan je e-mailadres achter.

Digitale gesprekshulp ‘Voorkom Schulden Samen’

Samen bereik je meer dan alleen. Zeker als het gaat om het voorkomen van schulden. Daarom ontwikkelt Schouders Eronder deze digtale gesprekshulp.

Het vroegtijdig signaleren van beginnende schulden is belangrijk in het voorkomen van problematische schulden. Om dit te bewerkstelligen is het voor gemeenten belangrijk om met relevante partijen (zoals vaste lasten partijen, vrijwilligersorganisaties, sociale initiatieven, afdelingen binnen een gemeente en scholen en werkgevers) die burgers met betalingsachterstanden kunnen signaleren en ondersteunen samen te werken.

De Digitale Gesprekshulp wordt in opdracht van Schouders Eronder ontwikkeld door Ecorys en EMB AV ©. Er is al een versie beschikbaar op digitalegesprekshulp.nl

Quickscan doorverwijzing naar beschermingsbewind of ondersteuning

Platform31 heeft een quickscan ontwikkeld voor gemeenten. Met deze quickscan kun je een eerste inschatting maken bij de doorverwijzing naar beschermingsbewind en financiële ondersteuning door de gemeente.

Deze Quickscan geeft inzicht in welke factoren van belang zijn bij het maken van de afweging tussen bewind en gemeentelijke ondersteuning. De ondersteunende vragen en tips helpen bij het maken van een eerste inschatting van de ondersteuningsbehoefte van een inwoner. Het doel is de inwoner naar de juiste hulpverlening te leiden.

Meer informatie vind je op de website van Platform31

Quickscan gemeentelijke schuldhulpverlening

De quickscan gemeentelijke schuldhulpverlening is een middel om meer inzicht te krijgen in de schuldhulpverlening in jouw gemeente. De quickscan is bedoeld voor cliëntenraden, gemeenteraden en andere geïnteresseerden in gemeentelijke schuldhulpverlening.

Lees meer over de Quickscan gemeentelijke schuldhulpverlening

Benchmark Schulden en Armoede

De Divosa Benchmark Armoede & Schulden biedt inzicht in cijfers op gebied van armoede, schuldhulpverlening en preventie. Gemeenten en kredietbanken kunnen hun resultaten meten en onderling vergelijken. Tijdens benchlearnbijeenkomsten bespreken deelnemers het verhaal achter de cijfers. Leren van elkaar staat voorop. De kosten voor deelname worden in 2018 gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer informatie Benchmark Schulden en Armoede